Пътуване до подземни места: Пещери и подземни градове

Светът под земята може да бъде вълнуващо и чудесно място за изследване. От пещери, образувани през хилядолетия, до древни подземни градове, има много изумителни места, които да се открият под повърхността на земята. В тази статия ще разгледаме някои от най-впечатляващите подземни дестинации, които биха могли да привлекат интереса ви.


1. Деринкую, Турция

Намиращ се в турската област Кападокия, Деринкую е един от най-големите подземни градове в света. Този древен град беше издълбан в меките вулканични скали и може да е настанявал до 20 000 души. Деринкую има множество нива, които се спускат надолу към земята, включващи жилища, църкви, складове, стоки за животни и дори вентилационни шахти.


2. Пещерите във Виетнам

Виетнам е дом на някои от най-големите и впечатляващи пещери в света. Сон Дон, която е най-голямата известна пещера, е толкова голяма, че в нея могат да се съберат цели небостъргачи. Пещерата има собствена джунгла и облаци вътре. След нея е и пещерата Hang Еn, която е достатъчно голяма, за да събере цял Boeing 747.


3. Катакомбите на Париж, Франция

Под улиците на Париж се намират мръсните катакомби - мрежа от стари кариери, превърнати в масови гробища през 18-ти век. Това е мрачно и зашеметяващо място, пълно с костите на милиони парижани, наредени по стени и коридори.


4. Ваджесе Ханум, Индия

Ваджесе Ханум е превнал мраморен палат в Индия, който съдържа разкошни садове, басейни и множество стаи, разположени под земята. Тези подземни помещения са служили за лятната резиденция на султана и са осигурявали прохладно убежище от жегите на лятото.


5. Пещерата Стоун, Китай

Пещерата Стоун в Гуангдун, Китай, е една от най-големите и най-посещавани пещери в Китай. Тя предлага несравнимо визуално изживяване със своите огромни сталактити и сталагмити, светлинни шоу и изкуствени езера.


6. Ласкау, Франция

В пещерите на Ласкау в Южна Франция може да се наблюдава едно от най-великите произведения на древното изкуство. Тези пещери съдържат над 600 илюстрации, включително живописни изображения на диви животни, които са живели в областта преди 17 000 години.


7. Мина "Салт Катидрал", Колумбия

Тази изключителна църква беше издълбана в сърцето на една от най-големите солеви находища в Колумбия. Мина "Салт Катидрал" е популярна туристическа атракция и духовно място, което предлага невероятно зрелище със своите огромни кръстове, капели и статуи, всички издълбани от сол.


8. Пещерите в Мамут, Кентъки, САЩ

Системата на пещерите в Мамут е най-дългата известна пещера в света с над 400 мили от изследвани тунели. В пещерата има множество невероятни формации, включително големи зали, узки коридори и огромни сталактити и сталагмити.


Пътуването до подземния свят може да бъде вълнуващо и обогатяващо преживяване. От древни подземни градове до изумителни пещери, има безкрай много места, които да бъдат открити. Независимо дали сте любител на приключения или история, ще намерите нещо за себе си в тези изключителни подземни дестинации.

Заявление за сертифициране